Normál változat

+ Kezdőlap
     - Elérhetőségeink
+ Hogyan segíthet?
     - 1%
     - Szolgáltatás

Önkéntes vagy? Minek?Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

 

3,5 millió végeznek önkéntes munkát különböző szervezeteknél hazánkban, és az elmúlt tíz évben több mint 40 százalékkal nőtt az általuk végzett munka mennyisége. De vajon mi motiválja őket, és egyáltalán miből áll a munkájuk?

Magyarországon még mindig szokás ferde szemmel nézni az önkéntesekre, mint fura lényekre, akiknek nincs jobb dolguk, mint szabadidejükben dolgozni, olykor nem is keveset, ráadásul mindezt ingyen.

Nem tűnik jó üzletnek, ha valaki minden ellenszolgáltatás nélkül idejét, tudását adja egy közösségnek. Mi lehet akkor az oka, hogy valaki önkéntesként dolgozik?

Az „ügy védelme” nem az egyetlen motiváló tényező

Bár az önkéntesek köre igen összetett, és nagyon nehéz általánosságokat megfogalmazni róluk, motivációjuk alapján a szakemberek két csoportot szoktak elkülöníteni: az úgynevezett hagyományos és az új típusú önkénteseket. Az első csoport motivációja általában inkább a hagyományos polgári értékekhez, a szolidaritáshoz, családi hagyományhoz, vallási háttérhez kapcsolódik; velük elsősorban a karitatív és egyházi szervezeteknél találkozunk.

Az új típusú önkéntesek érdekorientáltabbak. Természetesen nem holmi, csupán érdekvezérelt, számító emberekről van szó, hanem inkább olyan – elsősorban – fiatalokról, akik tudatosabban vállalják ezt a tevékenységet. A szervezet „ügye” mellett a munka- és nyelvtapasztalat szerzése, önismeret-fejlesztés is kiemelt fontosságú számukra. Ezekre az önkéntesekre jellemzőbb, hogy nem kötelezik el magukat hosszú távon egy szervezetnél, hanem inkább egy-egy ügy, akció mellett állnak ki, és rövid időn belül több szervezetet is kipróbálnak.

Az önkéntesség kiemelt szerepet kapott 2011-ben

 Az Európai Bizottság 2009 júniusában tett javaslata és az Európai Tanács 2009 novemberében hozott határozata alapján 2011 az Önkéntesség Európai Éve volt. A 2011-es dátum szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen tíz év telt el azóta, hogy az ENSZ a nemzetközi önkéntesség évének nyilvánította a 2001-es évet. A program elindításával azt remélik, hogy az növelni fogja az önkéntesség népszerűségét, segít jobban tudatosítani az abban rejlő társadalmi értékeket, növelni fogja az állampolgári részvételt, és nem mellékesen segíthet a gazdasági válság leküzdésében is.

Önkéntesek akik a következőkben tudnak segíteni:

- alapítványunk népszerűsítése, szórólapok, plakátok terjesztése által
- újabb önkéntesek toborzásában
- adománygyűjtő urna és szóróanyag kihelyezése üzletekben (az adománygyűjtő urnát az önkéntes saját, illetve ismerősei, rokonai, barátai üzletében helyezheti ki, vagy mások üzletében, ahol ezt az önkéntes meg tudja szervezni).
- természetbeni adományok összegyűjtése, baráti-, családi-, közösségi körben-, klubokban, stb

 

Felhivás!

Az ország egész területéről várjuk, alkalmankénti vagy rendszeresen karitatív segítők jelentkezését anyagi és természetbeni támogatások gyűjtésére.

Amit Öntől kérünk: önéletrajzot, erkölcsi bizonyitványt, lakcímkártyát, telefonos elérhetőséget.

Szintén az ország egész területén keresünk olyan vállalkozásokat, üzleteket - cukrászdák, pubok- egyéb nagy forgalmú üzleteket, ahová hosszútávra letehet az alapítvány adománygyüjtő dobozkát.

Kapcsolatfelvétel: info[kukac]magyarbabamento.hu

Szakemberek tudásának felajánlását szívesen várjuk A segítséget természetesen örömmel fogadjuk szakemberek tudásának felajánlásaként, ingyenes hirdetési felületek biztosításával kiadványokban, Internetes oldalakon, újságokban. 

Különösen örülünk, PR, marketingben és programszervezésben jártas szakemberek segítségét.

Az internet segítségével illetve a közösségi erőforrások megfelelő koordinálásával és menedzselésével egy „átlagos” programból szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni.

  

Ha Ön a munkájával tud felajánlást tenni, ötlete, kérdése van, akkor kérem jelezze ezt a következő kapcsolati űrlapon

Ön neve *
 
Telefonszáma *
 
Az Ön üzenete
 
Az Ön e-mail címe *
 
Írja be a számot (arab számokkal)! 'nyolcezer-hétszáztizennyolc' ->
 


Köszönjük támogatásukat.

 
Médiatámogatónk

Ugrás a szekesfehervarihirek.hu portálra

 

     - Készpénz adományok
     - Természetbeni, tárgyi adományok
     - Céladományok
- Légzésfigyelő készülék
- Baráti kör
- Tevékenységünk
+ Céljaink
     - Támogatóink
     - Sajtó-megjelenéseink
     - Segítőink
- Beszámoló
- Kapcsolat