Vakbarát változat

 S.I.D.S. Hirtelen csecsemőhalál megelőzését célzó, légzésfigyelő monitorok kölcsönzése

Téritésmentesen a baba egy éves koráig az alábbi időpontokban kölcsönzött a szervezet légzésfigyelő készülékeket:

-2007 augusztus 17. Budapest

-2007 október 18. Budapest

-2011 december 01. Kocsord

-2012 április 04. Budapest

-2012 augusztus 14. Esztergom-Kertváros

- 2012 október 09. Budapest

- 2012 október 15. Budapest

- 2013 május 21. Budapest

- 2014 október 17. Budapest

- 2015 május 22. Budapest

- 2015 június 04. Budapest

- 2015 augusztus 04. Budapest

- 2017 február 08. Budapest

- 2017 április  04. Budapest

- 2018 november 13. Budapest

- 2019 május 30. Budapest

 

Ez a készülék a bölcsőhalál megelőzésében nyújt segítséget elkerülhető a bölcsőhalál, mely elsősorban a koraszülötteket, az ikreket, a dohányzó szülők gyermekeit, illetve a légúti betegséggel született csecsemőket veszélyeztet. 

Csökkenthető lenne az otthoni bölcsőhalál esetek száma, ha az önkormányzatok is vásárolnának ilyen eszközöket, amelyeket azután a veszélyeztetett családoknak adnának kölcsön a védőnői szolgálaton keresztül.

Nos ezt alapítványunk is látja és felvállaljuk e nehéz feladat megvalósítását, az Önök támogatásával ez sikerülni is fog, két módon tudunk segíteni ezeken a családokon.

 

Medicor által gyártott Baby Control

 

Segítséget nyújtunk a családoknak, a Medicor által gyártott Baby Control (MB - 01) a hirtelen csecsemőhalál megelőzését célzó, légzésfigyelő monitorok kölcsönzésével melyet térítésmentesen kölcsönözhetnek az érintett szülők.

Azon szociálisan rászoruló családok fordulhatnak hozzánk, amelyeknél több körülmény együttes hatására fenn áll a veszélye, egy a csecsemőket veszélyeztető hirtelen elhalálozásnak, melyet a légzés kimaradása okoz, azonban az életmentő berendezést más módon nem tudják biztosítani, vagy nem tudják megvásárolni.

Fontos! Mi csak kölcsönözni tudjuk a készülékeket! Kölcsönzés már lehetséges a védőnői javaslat ellenében, illetve "kötelezően kérünk" egy fényképet a babáról is, amelyet megjelentethetünk a honlapjainkon:)

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a szükséges életmentő tennivalók tanfolyami elsajátításának vállalása kötelező a számukra, hiszen a programon mindenek előtt a szülőket tanítják meg csecsemőjük védelmére.

Szeretnénk a kölcsönzői hálózatot is építeni, mely a védőnői hálózaton keresztül valósulhat meg

 

Szeretnénk a kölcsönzői hálózatot is építeni, mely a védőnői hálózaton keresztül valósulhat meg

Szeretnénk, hogy azok a családok is igénybe vehessék ezt a szolgáltatást akik messze laknak a fővárostól.

Kérdése van? Hívja telefonszámunkat vagy üzenjen nekünk

 

A Heim Pál Gyermekkórház Bölcsőhalál Prevenciós Programja

A budapesti Madarász utcai Csecsemő és Gyermekkórházban a kilencvenes évek elején (elsőként az országban) programot dolgoztak ki az ún. Bölcsőhalál Prevenciós Programot. A program célja: a szülők felkészítése az értelmetlen csecsemőtragédiák megelőzésére, a szülői aggodalom csökkentése, a családok életminőségének a javítása.

A Program magában foglalja a szülők oktatását-felkészítését, az otthoni monitorizálás megszervezését, a folyamatos szakorvosi-technikai segítséget, a programban részt vevő kisbabák ill. családok gondozását. Eredményeikről külföldi és hazai kongresszusokon, szaklapokban és társadalmi fórumokon számoltak/számolnak be. Szülők számára oktató könyvet írtak. Tapasztalataik szerint a szülők megfelelő felkészítése és gondozása jelentős mértékben járulhat hozzá a bölcsőhalál elkerüléséhez.

Az oktatás során ismertetik a szülők által kivédhető rizikó-tényezőket, bemutatják a csecsemő-újraélesztés teljes menetét, melyet a szülők próbababákon a gyakorlatban is elsajátíthatnak.

A szülőkkel való foglalkozás a Kórház SIDS Ambulanciáján történik. Jelenleg keddi napokon fogadják a szülőket. Délután 4 és 6 óra között történik az oktatás - felkészítés. (A részvétel személyenként kétezer forint.) Előzetes bejelentkezés nem szükséges, minden megjelenő szülőt fogadnak az érkezés sorrendjében.

A foglalkozásokhoz a kisbabát nem kell elvinni, de a babák jelenlétét tolerálják. A programról, annak vezetője, dr. Szántó Imre főorvos, készséggel nyújt további információkat (tel/fax/üzenet: 416 32 39, E-mail: adjutor[kukac]posta.net)

Olvassa el a doktor úr publikációit

Csecsemő életveszélyben

Hirtelen csecsemőhalál, a légzésfigyelők használataBölcsőhalál Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)

A hirtelen csecsemőhalál ("bölcsőhalál", "SIDS") évezredeken keresztül titokzatos és kikerülhetetlen tragédiaként jelent meg a szülők tudatában. Mára már a nemzetközi szakirodalomban olyan prevenciós programok jelentek meg, amelyek alkalmazása mellett számos országban sikerült a csecsemőhalálozást jelentős mértékben csökkenteni.

- Mi az a csecsemőkori hirtelen halál, vagy más néven bölcsőhalál?

- Kik a veszélyeztetettek?

- Milyen módon előzhető meg kialakulása?

- Hogyan csökkenthető a veszély a légzésfigyelő készülékkel?

 

SIDS: a meghatározás szerint olyan csecsemő vagy kisgyermekkori hirtelen haláleset, amely az előzmények alapján váratlan és a halál okát a későbbi alapos orvosi vizsgálatokkal sem lehet kideríteni.

A bölcsőhalál az egy hónapos és egy éves kor között a leggyakoribb halál ok. Napjainkban is több kutatócsoport foglalkozik az okok felderítésével, hogy mely körülmények és tényezők növelik meg az előfordulás veszélyét.

Két fő csoportra oszthatóak az okok: biológiai és környezeti okokra.

Biológiai kockázati tényezők

Életkor: Leginkább a 2-5 hónapos életkor közötti csecsemők veszélyeztetettek. Az esetek döntő többsége 6 hónapos kor előtt következik be.

A baba neme: Mint számos egyéb betegség esetében, itt is a fiúk veszélyeztetettebbek. Esetükben az előfordulás aránya mintegy másfélszeres.

Korábbi előfordulás: Genetikai tényezőkből adódóan, vagy a környezeti hatások esetleges halmozódása folytán, az azonos szülőpár következő gyermekénél nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Koraszülés, alacsony születési súly, ezzel összefüggésben az ikerszülés:

Mindkét kockázati tényező fokozott szerepet játszik minden csecsemőhalállal végződő betegség kialakulásában, így a bölcsőhalál előfordulásának veszélyét is növeli. Ikrek esetében a születési súly általában alacsonyabb, s gyakori a koraszülés.

Környezeti kockázati tényezők

Hason fekve altatás: Amennyiben orvosa vagy védőnője, egyéb ok miatt mást nem javasol, gyermekét háton fekve altassa!

Dohányzás: Köztudott, hogy a dohányzás bizonyítottan ártalmas az egészségre. Dohányzó terhes nők magzataira ez fokozottan vonatkozik. A szoptató anyukák, ha dohányoznak, akkor a csecsemő számára oly fontos anyatejjel együtt, nikotint is juttatnak gyermekük szervezetébe. A passzív dohányzás, vagyis a csecsemő környezetében elszívott cigaretták füstje is bizonyított módon emelik a bölcsőhalál előfordulásának kockázatát.

Alkoholfogyasztás: Régi bölcsesség: a túlzott alkoholfogyasztás árát az utódok is megfizetik.

Kábítószer-fogyasztás: A drogfogyasztó gyermekágyasokkal és újszülöttjeikkel való foglalkozás fokozott figyelmet igényel, a krízisprogram részének tekinthető speciális feladat. Az újszülöttnél 4-6 hetes korig is megfigyelhetők súlyos elvonási tünetek. Fontos a csecsemő fokozott gyermekorvosi, védőnői ellenőrzése.

Évszak, napszak: A bölcsőhalál bármely évszakban, a nap bármely időpontjában előfordulhat, de gyakoribb a hidegebb hónapokban és az éjszakai órákban. A fentiek megszívlelése segíthet megelőzni, teljes bizonyossággal azonban nem kerülhető el a trauma kialakulása.

A világszerte folyó intenzív kutatómunka eredményeként sikerült azonosítani néhány kockázati tényezőt, amelyek kiküszöbölésével jelentősen csökkenthető a bölcsőhalál előfordulásának esélye.

A légzésfigyelő készülék a baba légzésének figyelésével segíthet elkerülni a tragédiát. Nem életmentő berendezés, de életet menthet!

 

 

 

 

 
Látogatók: 74.756   Oldalletöltések: 166.081   By NetOffice & Compagnon     w3c_html40 w3c_css20