Vakbarát változat

 Milyen formában adományozunk?Az adományozás mindegyik formája hasznos lehet. Az a jó, ha azt adjuk, amivel a legjobban tudunk segíteni, és olyan civil szervezetnek adjuk, amelynek szakmai munkáját elismerjük, és amelyik átláthatóan működik.

A hungarikumnak számító 1% felajánlásán keresztül?
Készpénzt adjak adjak?
Tárgyi adományt ajánlunk fel?
Szolgáltatást is adományozhatunk?
Az időnket és a kapacitásunkat is felajánlhatjuk, azaz önkéntes munka keretében csatlakozhatok valamelyik civil szervezet munkájához?

A személyi jövedelemadónk egy százaléka

Minden olyan magánszemély rendelkezhet adója 2 x 1 százalékáról, aki adózik az ún. összevont jövedelemadó-alapja után, s jövedelemadóját határidőre, maradéktalanul befizeti, vagy részletfizetési, halasztási engedélye van az APEH-től.

Tudta?

- A potenciális felajánlók közel fele nem rendelkezik adója 1 százalékáról egyik civil szervezet számára sem.
- 2010-ben 102 ezer darab rendelkező nyilatkozat vagy kisboríték volt hibásan kitöltve. Pedig nem bonyolult!
- A potenciális adózók egynegyede nem tud a második, egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat javára felajánlható 1%-ról.
Az egyik 1 százalékát alapítvány, társadalmi szervezet (pl. egyesület) vagy külön nevesített intézmény javára ajánlhatja fel. A másik 1 százalékról valamely egyház vagy a törvényben meghatározott kiemelt költségvetési előirányzat (a Nemzeti Tehetség Program) javára rendelkezhet.

Az APEH minden évben közzétesz egy letölthető listát, melyben az adott adóévi, 1%-os felajánlást kapott civilszervezetek szerepelnek névvel, címmel és adószámmal.

Adni jó érzés!
Ráadásul adója kétszer 1 százalékának felajánlása egy fillérébe sem kerül hiszen ezt az összeget amúgy is befizeti az államkasszába. Adója 2 x 1%-áról viszont Ön dönthet, hogy kinek a számlájára menjen.
A felajánlásával duplán segíthet: minden felajánlott forint után egy másik forint kerül egy közös alapba, amelyből aztán a Nemzeti Civil Alapprogramon keresztül minden civil szervezet szabadon pályázhat. Így adója 1%-a valóban nagy segítség.

Mennyit is ér?

- Az elmúlt évben több, mint 10 milliárd forint jött össze a civileknek felajánlható 1%-okból.

- Átlagosan 5 500 forintot ér egy felajánlás, ami nem kevés.

- 2010-ben közel 1,8 millió felajánlás érkezett civil szervezet, és 1,2 millió valamely egyház vagy költségvetési előirányzat javára.

- Összesen mintegy 30 ezer civil szervezetet jelöltek meg kedvezményezettként.

Egyeztessen a munkáltatójával!

Ha a munkáltatója már eleve támogat szervezeteket, adományoz bizonyos célokra, akkor két legyet üthet egy csapásra: azokat a szervezeteket már bizonyosan átvilágította a munkáltatója, illetve elképzelhető, hogy a munkáltató hozzáad az Ön adományához. Nézzen utána, érdemes!

Adományozás munkahelyi közösségként

A Magyar Babamentő Alapítvány az aktív társadalmi szerepvállalás jegyében keresi a kapcsolatot munkahelyi közösségekkel, hogy kis összegű, rendszeres adományok segítségével erősíthesse a vállalt tevékenységeivel egyetértő támogatói bázis hosszú távú fennmaradását.

Törekvésünk a vállalatok vezetőit érdekelté tenni, hogy támogassák munkatársaik közösségi adományozását, az összegyűlt adományok intézményi részről való kiegészítésével is. Ezek a megmozdulások jó hírét keltik minden adakozásra nyitott cégnek.

Az adományok felhasználásáról a Magyar Babamentő Alapítvány a www.magyarbabamento.hu illetve a www.magyarbabamentok.shp.hu internetes oldalain tájékoztatja az adományozókat és a nyilvánosságot. Alapítványunk minden kedves adományozóját örömmel látja a Magyar Babamentő Alapítvány nyilvános kuratóriumi ülésein.

Ha további kérdései vannak, vagy felelősségteljes magányszemélyként támogatni kívánja munkánkat, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk.

Ha szeretné megtartani a névtelenséget…

Természetesen jeleznie kell az adomány átadása, átutalása előtt, ha nem szeretné, hogy az adatait nyilvánosan kezeljék. Ha nem kér névtelenséget, akkor nagy valószínűséggel a későbbiekben számíthat mások adománykérelmeire is.

A jelentősebb adomány esetén kérdezzen meg adótanácsadót, ügyvédet is

Így együttesen alakítsák ki az adományozás legjobb módját: az adományozás egy formája az is, ha értékpapírt, hagyatékot, természetbeni adományokat ajánl fel, vagy egy alapot hoz létre, melynek kamataiból gazdálkodhat a választott szervezet. A módozatoknak csak a fantáziája szabhat határt.

Joga van nemet mondani

Legyen nagylelkű adományozó, ha megteheti. Azonban ha bizonytalan, vagy kényelmetlenül érzi magát – vagy egyszerűen csak a szervezet nem illik bele a terveibe –, nyugodtan mondjon nemet. Esetleg kérjen több információt és gondolja végig újra az egészet, mielőtt meghozza döntését.

Arra viszont mindenképpen figyeljünk, hogy az adományozást ne tekintsük lomtalanításnak!

Ne a kukába szánt holmikat ajánljuk föl, próbáljuk azt a filozófiát követni, hogy csak olyan dolgot adományozzunk tovább, amit mi magunk is szívesen elfogadnánk! Ne ajánljunk föl használatra már nem alkalmas (elnyúlt, elhordott) ruhákat, eszközöket, dolgokat! Gondoljon arra, hogy ami az Ön számára lom, az nagy valószínűséggel már mások számára is az!

Nem szerencsés egy-egy darab ruhát, ágyneműt, könyvet stb. fölajánlani, hiszen gondolni kell arra is, hogy utána mennyi energiába kerül elszállítani, vagy a civil szervezetnek elhoznia azt. Ezért érdemes és célszerű azután felvenni a kapcsolatot a célszervezettel, ha több dolog összegyűlt, és így akár csomagban is át lehet adni a támogatott szervezetnek.

Mindig gondoljuk át, mi is a célunk az adományozással, és gondoljunk arra is, hogy nem csak maga az adomány a segítség, hanem annak eljuttatása a célszervezethez is!

Figyeljünk arra, hogy lejárt szavatosságú, romlott élelmiszereket ugyanúgy ne ajánljuk föl, ahogyan működésképtelen, vagy javításra váró eszközöket, bútorokat sem javasolt. Az egyik leghasznosabb adomány lehet az élelmiszercsomag, de csak abban az esetben, ha tartós és/vagy konzerv élelmiszereket ajánlunk föl!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az adomány, csak akkor valódi adomány, ha azért semmilyen ellenszolgáltatást nem várunk el!

Önkénteskedjen!

A pénzügyi támogatás mellett vegye figyelembe, hogy
az ideje és a szaktudása is komoly érték. Nem csak a szándék a fontos, mert kapcsolatokat építhet, fejlesztheti a készségeit, és többet tudhat meg önkéntesként a támogatott társadalmi célról is.

A nonprofit szektorban működő civil szervezetek azért dolgoznak, hogy munkájukkal olyan közhasznú feladatokat lássanak el, melyek a társadalom jobbítását, segítését szolgálják, ehhez a munkához pedig nekik kell forrásaikat megteremteniük. Minél több segítséget kapnak tőlünk, akik munkájukat figyelemmel kísérjük, sőt szolgáltatásaikat (többnyire ingyenesen) igénybe vesszük, annál kiegyensúlyozottabban dolgozhatnak.

Az adományozás jobb esetben nem egy egyszeri gesztus. Érdemes a támogatott civil szervezet munkáját figyelemmel kísérni, és további formában is segíteni, ha idő és kapacitás van rá.

Jogszabályi változások

A jelenlegi törvények alapján a 2010. évtől kezdődően az adományok után kedvezményre jogosító igazolás kizárólag társasági adóalany számára adható ki.

Kivonat az 1996. évi LXXXI. törvényből, a társasági adóról és az osztalékadóról
Az adóalap megállapításakor csökkentő jogcímek
7. § (1) Az adózás előtti eredményt csökkenti:

(2) z) a kiemelkedően közhasznú besorolással rendelkező szervezetnek vagy közhasznú, kiemelkedően közhasznú besorolással rendelkező közhasznú szervezettel kötött tartós adományozási szerződés keretében, a közhasznú szervezetekről szóló törvényben nevesített közhasznú tevékenység, a kiemelkedően közhasznú besorolást megalapozó közfeladat támogatására az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értékének, térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értékének

1. 50 százaléka kiemelkedően közhasznú szervezet támogatása esetén,

2. 20 százaléka tartós adományozási szerződés esetén,
de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összege,

(7) Az (1) bekezdés z) pontja alapján az adózó akkor csökkentheti az adózás előtti eredményt, ha rendelkezik a közhasznú szervezet, a kiemelkedően közhasznú szervezet által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját, továbbá közhasznú szervezet, kiemelkedően közhasznú szervezet esetében a közhasznúsági fokozatot.

A törvényi változások alapján tehát magánszemélyek 2010-től nem kaphatnak adókedvezményre jogosító igazolást.


 

 
Látogatók: 74.756   Oldalletöltések: 166.081   By NetOffice & Compagnon     w3c_html40 w3c_css20